Wyszukiwarka
Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych książkach i numerach Nexusa w naszym sklepie, wpisz w poniższym polu adres e-mail, na który mają one być wysyłane, i kliknij przycisk wyślij.

Ostatnio dodany

Lecznicza moc pszczół

Cena:59.00
Cena zawiera koszt przesyłki
(Nie zawiera kosztu pobrania)
Do koszyka
C

 

Friedrich Hainbuch
Lecznicza moc pszczół

Najskuteczniejsze terapie od A do Z
Wydawnictwo Vital

 

Apiterapia wykorzystuje produkty pszczele do leczenia schorzeń. Produkty pszczele to coś więcej niż miód, choć ten słodki przysmak znamy najlepiej i wykorzystujemy choćby przy przeziębieniach. Inne cenne dobrodziejstwa z pasieki to pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz ich zastosowanie lecznicze i w każdej chwili będziesz mógł z nich samodzielnie skorzystać. Produkty pszczele działają podobnie jak leki, lecz w wielu przypadkach są skuteczniejsze i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych.

Propolis to tak zwany kit pszczeli. Od dawna uważa się go za naturalny antybiotyk. Dawne przekonania zostały potwierdzone przez najnowsze badania. Okazało się, że można go stosować w przypadkach autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, marskości wątroby, wola, chłoniaka, tocznia rumieniowatego i sklerodermii.

Miód to jeden z najstarszych leków znany na całym świecie. W książce znajdziesz przepisy na mieszanki z miodem, które pomogą wzmocnić serce, uspokoić nerwy, poprawić pracę mózgu czy wspomóc gojenie się ran. Może być on także stosowany jako naturalny antybiotyk. Najczęściej używa się go w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a więc kaszlu, kataru czy chrypki. Sprawdzonym i powszechnie znanym domowym sposobem jest ciepłe mleko z miodem.

Pierzga to produkt czysto naturalny, bardziej wartościowy niż pyłek, bo bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów także znacznie bardziej lekkostrawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyków, jest trzykrotnie wyższa niż zwykłego pyłku kwiatowego. W książce znajdziesz przepisy, dawkowanie i terapie z pyłku kwiatowego i pierzgi, które najczęściej stosuje się przy chorobach wątroby, anemii, stresie, reumatyzmie, zaburzeniach czynnościowych i chorobach jelit, zwłaszcza takich, którym towarzyszy zaparcie (zapalenie jelit, procesy fermentacyjne lub gnilne powodujące wrzody, chroniczne zaparcia).

Terapia ta stosowana jest głównie w leczeniu reumatycznego zapalenia stawów, zapalenia stawów kręgosłupa, zwyrodnieniach stawów i trudno gojących się ran. Jad pszczeli wykorzystuje się również do:

• eliminowania wszelkiego rodzaju stanów wyczerpania,

• poprawy przemiany materii,

• leczenia otyłości,

• łagodzenia depresji mentalnej i emocjonalnej wywołanej procesem starzenia się,

• odzyskania odporności,

• regeneracji układu nerwowego,

• likwidacji zaburzeń potencji,

• łagodzenia dolegliwości okresu przekwitania.

Jest to pokarm królowej, który pozyskuje się w bardzo żmudny sposób, a zajmuje się tym naprawdę niewielu pszczelarzy. Stanowi ogromny zastrzyk energii oraz uznawany jest za wyjątkowy specyfik gwarantujący długowieczność. Regeneruje i oczyszcza organizm oraz poprawia przemianę materii. Badania dowodzą również, że jest środkiem skutecznie łagodzącym stany depresyjne i wspierającym układ nerwowy.

W książce znajdziesz również przepisy na środek przeczyszczający, biegunkę, mdłości, oparzenia, zmiany skórne, wzmocnienie zębów, katar, zapalenie skóry, łuszczycę, hemoroidy, infekcje oraz masaże i inhalację miodem. Wykorzystasz także wosk pszczeli, który stosuje się w medycynie, zwłaszcza w dermatologii i przemyśle kosmetycznym, ponieważ zapobiega on wysuszaniu skóry.

 

Najskuteczniejsze terapie prosto z ula!

 

Przeczytaj fragment książki

 

Dodatkowe dane
Dodatkowe dane
ISBN978-83-65846-12-9
Oprawamiękka
Liczba stron248
Wymiary [mm]145 x 205
Miejsce wydaniaBiałystok
Rok wydania2017