Tomasz Woźniak
Nutraceutyki – czym są i jak je bezpiecznie przyjmować
Naturalny sposób na poprawę zdrowia, redukcję stresu i wzmocnienie odporności
Wydawnictwo Vital
Obecnie bardzo modny stał się zdrowy tryb życia, który staramy się stosować. Wielu z nas korzysta z siłowni, kupujemy naturalne kosmetyki, a zakupy robimy w sklepie ze zdrową żywnością. Używamy oliwy z oliwek, pijemy świeżo wyciskane soki i jemy niskokaloryczne, zdrowe przekąski. Stosujemy naturalne produkty nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również do dbania o nie od wewnątrz. Chętnie skłaniamy się też ku rozwiązaniom medycyny alternatywnej i coraz większą popularnością cieszą się nutraceutyki, które bardzo szybko zagościły również na naszym rynku.
Nutraceutyki to składniki o odżywczym i zdrowotnym działaniu, które naturalnie występują w żywności. Głównym ich źródłem są rośliny – warzywa i owoce. Możemy do nich zaliczyć również substancje dodatkowe, preparaty prozdrowotne czy konkretne artykuły spożywcze. Jak podaje autor, przyjmowanie ich poprawia stan zdrowia, a także funkcjonowanie poszczególnych narządów, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak stres, cukrzyca, nadciśnienie, zmiany miażdżycowe czy zawały serca.
Książka przekonuje, że najlepiej przyswajalnym źródłem nutraceutyków są rośliny jadalne, które spożywamy każdego dnia. Aby opóźnić procesy starzenia, sięgaj po owoce czarnej borówki, kapustę lub czosnek. Zawierają one polifenole, hamujące rozwój wolnych rodników, zmiany miażdżycowe, a także obniżające cholesterol. Lignany zawarte w nasionach lnu skutecznie ochronią nas przed nowotworami piersi, jajników i macicy, gdyż wyrównują poziom estrogenów. Spożywając pomidory dostarczamy naszemu organizmowi czerwonego barwnika – likopenu, który najlepiej wchłania się, gdy skropimy je olejem roślinnym. Jest on przeciwutleniaczem i zapobiega powstaniu raka prostaty. Natomiast ryby morskie zawierają duże ilości kwasu omega-3, który zmniejsza ryzyko zawału serca.
Jeśli chcesz uzyskać lepsze efekty, oprócz diety bogatej w składniki odżywcze możesz dodatkowo wspomóc swój organizm produktami prozdrowotnymi. By prawidłowo on funkcjonował, niezbędne są dla niego magnez, witamina E, beta-karoten, selen i cynk. To tylko kilka z przykładów, jakie autor wymienia w swojej książce. Na rynku istnieje wiele preparatów, dzięki którym uzupełnisz niedobory mikroelementów w zależności od potrzeb swojego organizmu. W publikacji znajdziesz dokładne zalecane dawki oraz sposoby ich przyjmowania, by uzyskać optymalny efekt i korzyści zdrowotne.
Aby nutraceutyki dobrze spełniały swoją rolę w organizmie, oprócz ich przyjmowania należy również pamiętać, by zapewnić równowagę między tymi składnikami. Autor podaje, co trzeba zrobić, aby zapewnić sobie równowagę pomiędzy wapniem i magnezem, by uchronić się przed migrenami, niedokrwieniem czy niewydolnością serca. Dowiesz się, jaki związek mają stany zapalne z równowagą kwasów tłuszczowych, i zrozumiesz, że zarówno nadmiar, jak i niedobór, wolnych rodników może być szkodliwy. Unikniesz utajonej kwasicy, niedoboru potasu i przywrócisz równowagę w działaniu enzymów detoksykacyjnych. W pełni wykorzystasz dobroczynne działanie witamin A, D3 i K2, a także przekonasz się do jedzenia mięsnej skórki, podrobów i chrząstek, by zapewnić sobie optymalny poziom aminokwasów.
Nutraceutyki – przywróć zdrowie i witalność
Dodatkowe dane | |
ISBN | 978-83-8168-157-5 |
---|---|
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 328 |
Wymiary [mm] | 145 x 205 |
Miejsce wydania | Białystok |
Rok wydania | 2019 |